Tunesische Brik

Voor iemand die niet bekend is met de Tunesische keuken: een brik (uitspaak: 'briek') is een gefrituurd deegjasje, gevuld met aardappelpuree, tonijn en ei. De vorm van het deegjasje is driehoekig. Dat klinkt als een redelijk eenvoudig gerecht, zo zul je denken en dan heb je nog gelijk ook. Waarom zou je iets aankleden met allerlei poespas als het al perfect is. Want vraag iemand waar Tunesisch bloed door de aderen stroomt wat hij of zij vindt van een brik, dan zul je de ogen zien oplichten en je hoort zonder enige twijfel een enthousiast verhaal over hoe heerlijk een brik is.
De brik is een culinair overblijfsel van de veroveringsdrift van de Arabieren die in de Middeleeuwen het zogenaamde Ottomaanse Rijk stichtten. Dat betekent tegelijkertijd dat verschillende versies van brik over een groot deel van Noord-Afrika en het Midden-Oosten worden gewaardeerd. Daardoor staat brik elders ook bekend als bric, börek, burek, warqa of malsouqa.

Traditioneel wordt het deeg van de brik handmatig bereid: deeg wordt met kracht op een harde ondergrond geslagen om het zo dun mogelijk te krijgen. Daarna wordt het kort gebakken, wordt daardoor taai en laat zich niet meer gemakkelijk bewerken. Tegenwoordig zijn voorverpakte brikvellen te koop in de toko, maar ook wordt filodeeg of zelfs loempiadeeg gebruikt. Gemak dient de mens, zogezegd.

De brik is zo heerlijk dat het basisidee in veel landen is overgenomen. In Spanje kennen ze de empanada en zelfs in Engeland weten ze hun tanden gulzig te zetten in de Cornish pastry. In Polen heeft de Joodse gemeenschap de pirog (of pirogi) op het menu staan. Met een beetje fantasie kunnen zelfs de overbekende (en overheerlijke) Weense apfelstrudel tot deze categorie rekenen. Maar dan is de Nederlandse appelflap natuurlijk ook verre familie van de brik.

Maar hebben we in de lage landen bij de zee dan niets wat echt op de brik lijkt? Nee, is het wat treurigstemmende antwoord. Maar dat is tegelijkertijd een grote kans voor deze Tunesische lekkernij.
Ingrediënten (voor vier personen)
- 5 aardappels, geschild en in partjes gesneden
- 4 vellen filodeeg (ontdooid)
- 4 eieren
- 1 blikje tonijn, uitgelekt
- 1 bosje platte peterselie, fijngehakt
- een theelepel harisasa als je van wat pittigeheid houdt
- zout en peper naar smaak
- 1 eiwit, losgeklopt
- extra vierge olijfolie (om in te frituren) of - als je dat een beetje zonde van je kostbare en kostelijke olijfolie vindt - zonnebloemolie.

Bereiding:
- Kook de aardappels gaar, giet ze af en stamp ze tot een puree.
- Indien je van een iets pittiger versie houdt, mix je de harisa door de puree.
- Leg de gestampte aardappels op de deegvellen en maak er een kuiltje in. Breek steeds één ei boven het kuiltje en verdeel er vervolgens de tonijn, peterselie, zout en peper over.
- Bestrijk de deegranden met eiwit. Vouw de deegvellen diagonaal dicht tot een driehoekig deegjasje en druk de deegranden stevig op elkaar.
- Verhit een laagje extra vierge olie in een wok en leg de briks voorzichtig in de hete olie. Frituur 10 tot 15 minuten tot de briks goudbruin en gaar zijn.

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

No comments:

Post a Comment